26/02/2016
GRAEAE - Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnicama

KULTURNI CENTAR BEOGRADA
Likovna galerija, Knez Mihailova 6

četvrtak, 25. februar u 18:00

 

GRAEAE

Ivana Milev, Bojana Atlija, Nina Galić
Razgovor sa umetnicama

Učestvuju: Milan Nasković, istoričar umetnosti, Ivana Milev, Bojana Atlija, Nina Galić
 

U grčkoj mitologiji Greje su tri sestre koje su pored krvnog srodstva delile i oko – organ koji nam omogućava percepciju i imaginaciju. Bojana, Ivana i Nina simbolično dele jedno oko, međutim, svet koji one percipiraju, prisvajaju i preoblikuju, fundamentalno je drugačiji. Njihove vizure uslovljene su različitim problemima – estetskim, egzistencijalnim i političkim.


Ovom prilikom razgovaraćemo o aktuelnoj postavci, polaznoj ideji za izložbu, o materijalima u kojima umetnice stvaraju i istražuju, o različitim pristupima, shvatanju i rešavanju likovnih, egzistencijalnih i političkih problema u svom radu.
 
Ivana Milev (Beograd, 1987) je završila diplomske i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. U toku studija 2008/9. i 2010/11. bila je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije. Dobitnica jedanaest nagrada (2015. treća nagrada Niš Art fondacije; 2013. glavna nagrada u kategoriji “Umetnost”, Klub Superste; 2011. velika nagrada “Rista i Beta Vukanović”, FLU).

Bojana Atlija (Beograd, 1983) je završila osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek. Dobitnica je nagrade Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu za crtež. Učestvovala je na brojnim rezidencijalnim programima u Srbiji i inostranstvu. Izlagala na više grupnih i samostalnih izložbi. Radi u različitim medijima,  crtežu, skulpturi i instalaciji.

Nina Galić je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za vajarstvo 2011. godine. Stipendista Fonda za mlade talente 2010/11. godine. Godine 2012. primljena u Udruženje likovnih umetnika Srbije i iste godine dobila status samostalnog umetnika. Učestvovala je na više samostalnih i grupnih izložbi, likovnih kolonija i radionica.