22/04/2016
Dogaajem ENSKE PRIE O IT-u 2016 obeleen meunarodni dan ena u ICT-u KAKO DO KARIJERE U IT INDUSTRIJI

Razvojni centar kompanije Microsoft u Srbiji treu godinu za redom upriliio je druenje sa studentkinjama IT smerova fakulteta iz Beograda, Novog Sada i Nia povodom meunarodnog Dana ena u ICT-u. Dogaaj je organizovan kako bi studentkinje u direktnom kontaktu sa koleginicama i kolegama iz Razvojnog centra saznale koje mogunosti IT sektor nudi u razvoju karijere.

Dogaaj enske prie o IT-u ima i iri kontekst jer je organizovan u okviru globalne inicijative #MAKEWHATSNEXT, koja za cilj ima vee podsticanje devojaka i mladih ena da razvijaju karijere u IT sferi. Veim ueem ena u ovoj oblasti, garantovana su i sveobuhvatnija i raznovrsnija informaciono-komunikaciona tehnoloka reenja. S obzirom na sve veu ulogu, ali i znaaj, koji IT reenja imaju u svakodnevnom ivotu odriv razvoj podrazumeva da svako ima omoguen pristup znanju i alatima koje nudi informatiko obrazovanje.

Na dananjem druenju 100 odabranih studentkinja imalo je priliku da sazna kako izgleda raditi u Razvojnom centru jedne od najveih IT kompanija u svetu, i za koje sve pozicije i projekte mogu da se prijave. O ulogama ena u IT sferi, i ta je potrebno da se pokrene i razvija sopstveni biznis u toj privrednoj grani, uesnice su mogle da uju od IT preduzetnica koje su im se pridruile na dogaaju.

Kao i mnogim drugim inicijativima i projektima, Razvojni centar kompanije Microsoft u Srbiji eli da motivie mlade, a ovim dogaajem prvenstveno ene, da se stalno usavravaju, da ne odustaju i da veruju u ono to rade. Ovo je jedan od naina da se statistika o broju ena u IT sektoru promeni na bolje. Pridruujui se globalnoj inicijativi, elimo da otvorimo ovu temu, damo podrku mladim enama i pre svega ujemo njihovo miljenje, izjavila je Tamara Leti, Activity Manager u Razvojnom centru Microsofta u Srbiji.

Mnoga interesantna pitanja pokrenuta su tokom interaktivnih radionica, kao i u neformalnoj atmosferi krajem vieasovnog druenja, zbog ega su svi uesnici dogaaja zakljuili da je dogaaj enske prie o IT-u dobar podsticaj da se o ovim temama razmilja na kreativan i dinamian nain.

Sa ovog linka moete preuzeti video sa delom atmosfere sa dananjeg okupljanja.

***

O Microsoft-u

Osnovana 1975. godine, kompanija Microsoft (Nasdaq MSFT) je svetski lider u pruanju raunarskih tehnologija ukljuujui softver, usluge i reenja koja korisnicima i kompanijama pomau da ostvare svoj puni potencijal. Microsoft se odnosi na Microsoft Corp. i njene podrunice, ukljuujui Microsoft Mobile Oy, koja razvija, proizvodi i distribuira Lumia, Asha i Nokia X mobilne telefone i druge ureaje. Microsoft u Srbiji poeo je sa radom 2002. godine. Te godine su predstavnici Vlade Republike Srbije potpisali sporazum o stratekoj saradnji u oblasti IT-ja sa Bilom Gejtsom. Od svog osnivanja do danas, Microsoft u Srbiji ostvario je zavidne rezultate, definiui tako znaajne pomake u razvoju lokalnog IT trita.

Svesni da je smanjenje stope piraterije jedan od preduslova ulaska Srbije u Evropsku Uniju, lokalna kancelarija posvetila se kontinuiranom radu na legalizaciji softvera u Srbiji i borbi protiv piraterije. U septembru 2005. godine, Microsoft je otvorio razvojni centar u Beogradu (Microsoft Development Center Serbia MDCS). Otvoren kao etvrti razvojni centar Microsoft-a u svetu, MDCS tim danas ini vie od 200 perspektivnih, mladih ljudi, vrhunskih strunjaka iz oblasti kompjuterskih nauka i primenjene matematike. Prosena starost tima je ispod 30 godina. Zahvaljujui kompaniji Microsoft, svi oni su ostali u Srbiji. MDCS nastao je sa idejom da, angaovanjem talenata iz Srbije i regiona, uzme aktivno uee i doprinese razvoju novih Microsoft tehnologija. Svaki lan MDCS tima svojim idejama i posveenou utie na veliki broj ljudi, menjajui njihov pogled na svet i olakavajui njihov svakodnevni ivot. Svi Microsoft projekti razvijeni u Srbiji su priznati od strane kompanije Microsoft i miliona korisnika na globalnom nivou, to dodatno promovie Srbiju i ucrtava je kao strateku taku na tehnolokoj mapi sveta.

Napomena urednicima: Za vie informacija i vesti o kompaniji Microsoft, posetite Microsoft News Centar na: http://www.microsoft.com/news ili www.microsoft.rs