31/10/2016
Arhitektonska radionica – Istraži i deluj u prostoru Studentskog grada!

Ideja arhitektonskih radionica jeste de se probudi svest o prostoru i podstakne kreativno razmišljanje. U komunikaciji sa mladim arhitektima i radu na sopstvenim malim projektima, student će razvijati sposobnost prostornog mišljenja i inventivnost.
Kao poligon uzimamo prostor Studentskog grada. Lutamo, ali nismo izgubljeni. Ideje i inspiraciju pronalazimo u svemu. Oslobađamo se rutine. Stvaramo za sebe i druge. To su prostorne intervencije dostupne svima u obliku prostornih instalacija. Mesta okupljanja i socializacije.
Želimo da proširimo istraživanje granica između objekta, forme i prostora. Svetlo i senka, konture ambijenta. Odnosi materijalnih i nematerijalnih aspekata sva tri diskursa.
Istražujemo fenomen i nijanse prostora sa različitih aspekata:
- Kako doživljamo prostor?
- Kako se ponašamo u različitim prostorima?
- Kako prostor utiče na nas?
- Šta definiše prostor oko nas?
- Kako možemo sami oblikovati prostor?
Stvaraćemo imaginarna mesta koja dejstvuju u istom prostoru, kreirati prostorne kompozicije i jedinstveno mnoštvo.
Traži se pokret, modularnost, ekstrem, argument, aktiviranje i interpolacija.
Radionica je besplatna. Nikakvo predznanje nije neophodno, ali je broj polaznika ograničen.
Prvi čas je planiran za 5. novembar od 14 časova, a lokacija je Dom kulture Studentski grad - Sali na spratu (Bulevar Zorana Đinđića 179, Novi Beograd).
Po planu radionica će trajati 2 meseca (novembar i decembar), održavaće se jednom nedeljno po 2 sata.
Od učesnika se očekuje konstantno pohađanje radionice i posvećenost radu.
Za kraj radionice planirana je izloţba radova polaznika - javno predstavljanje prostorne instalcije.
Moderator radionice je Nikolina Janković, master inženjer arhitekture, a u vođenju radionice pomoći će joj i dve koleginice Jovana Kažić i Anja Milojević.
Vizuelni identitet radionice su osmislile Nikolina Janković i Anja Milojević.

Prijave za učestvovanje na radionici slati na e-mail adresu ana.todorovic@dksg.rs
Više informacija o ostalim radionicama koje se realizuju u okviru programa DKSG na linku: http://www.dksg.rs/displayNews.php?id=638


Biografije moderatora radionice:
Nikolina Janković (1992) master inženjer arhitekture, pored arhitekture, bavi se produkcijom i organizacijom događaja, festivala i manifestacija, a radi i kao kustos izložbi. Učesnica je mnogih arhitektonskih radionica i konkursa, samim tim i nekoliko kolektivnih izložbi.
Prošle godine je kao član udruženja „Kockavica“ organizovala i realizovala projekat „Buđenje Zemuna“ sa idejom i temom umetničkih radionica i čajanki-svirki za podsticanje svih mladih, optimističnih, veselih, kreativnih, obrazovanih i pozitivnih ljudi, koji imaju slične vizije i borbe, da pokrenu nešto što ima za cilj druženja, afirmaciju mladih umetnika, kreiranje kulturno-umetničkog sadržaja i šansi za mlade.
Trenutno volontira kao arhitekta - saradnik na projektu arhitektonskog džepnog vodiča kroz arhitekturu Beograda, a i učesnik je drugog Nelt edukativnog programa.
Inače je veoma zainteresovana za umetnost, dizajn, arhitekturu, a najviše za multidisciplinarne i participativne projekte.
Jovana Kažić (1992) master inženjer arhitekture, posvećena struci, uvek zainteresovana za radionice i projekte koji unapređuju i istražuju bitna pitanja u arhitekturi. Učesnik raznih konkursa i izložbi. U svakom trenutku spreman da se izmesti iz stvarnosti u svet stvaranja. Voli da radi na motivaciji ljudi i buđenju svesti kod mladih, podstičući ih da otvore svoj um ka novim idejama i prevazilaženju svih granica.
Anja Milojević (1992) master inženjer arhitekture, zainteresovana za kulturnu održivost i sve segmente struke. Volonter na mnogim projektima vezanim za kulturu i umetnost, ali i učesnik raznih konkursa i izložbi. Voli da stvara i zavisnik je od energije. Smatra da je kreativnost nova vrsta pismenosti.