02/11/2016
Otvoren konkurs za Sakura stipendiju JTI i Ambasade Japana!

 

Podsticaj za mlade istrazivace inspirisane Japanom

 

 

Beograd, 2.11.2016 – Konkurs za Sakura stipendiju koji raspisuju Japan Tobacco International (JTI) i Ambasada Japana vec sestu godinu zaredom otvoren je 1. novembra. U narednih mesec dana, prijavu mogu da podnesu studenti i istrazivaci zainteresovani za teme u vezi sa Japanom, bogatim kulturnim nasledjem te zemlje, filozofijom, ekonomijom i drugim drustvenim i politickim temama. Konkurs traje do 1. decembra i otvoren je za studente osnovnih i postdiplomskih studija sa svih akreditovanih akademskih univerziteta u Srbiji, kao i za istrazivace koji nisu u stalnom radnom odnosu.

 

Prijavu je moguce podneti putem formulara na sajtu www.sakurastipendije.rs, u okviru kojeg kandidati treba da obrazloze istrazivacku ideju za rad iz oblasti u vezi sa Japanom – bilo da su to prava, politicke nauke, ekonomija, filozofija, kultura i umetnost, japanski jezik i knjizevnosti ili japanska poslovna filozofija Kaizen.

 

Rezultati konkursa su tokom proteklih godina pokazali da medju studentima u Srbiji vlada veliko interesovanje za Japan. Samo neke od tema nagradjenih radova bile su japanska informaticka industrija, arhitektura, kinematografija i ekoloska svest, kao i primena Kaizen menadzmenta u Japanu i u Srbiji.

 

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu tresnje koje je poznato kao simbol srece i prosperiteta. JTI i Ambasada Japana veruju da ce upravo talentovani istrazivaci i studenti, kao sto su dobitnici Sakura stipendije, doneti prosperitet Srbiji i doprineti promovisanju boljeg razumevanja izmedju dva naroda.