21/11/2016
ODRŽAN DRUGI BEOGRADSKI SAMIT MLADIH

U nedelju 20.11. održali smo drugi po redu Beogradsk Samit mladih u hotelu Crown plaza.

Samit mladih svečano je otvorio Nedeljko Radosavljević, šef Kancelarije za mlade I saradnju sa udruženjima.

Posle decenija odlaska mladih i najškolovanijih iz naše zemlje vreme je da okrenemo list i da se borimo za to da oni ovde ostanu, da imaju perspektivu i da zajedno gradimo modernu, ekonomski razvijenu i jaku Srbiju, poručio je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević na Drugom beogradskom samitu mladih.

On je rekao da je Grad Beograd preko Kancelarije za mlade I saradnju sa udruženjima prošle godine pokrenuo samit na kome se okupljaju mladi i privrednici i razgovaraju o najaktuelnijim problemima mlade generacije.

– Danas razgovaramo o ulozi mladih u društvu i njihovoj budućnosti. Moderna, ekonomski razvijena i jaka Srbija je opredeljenje grada i republike. Želimo da omogućimo mladima da počnu da veruju u svoju zemlju posle apatije koja ih je zahvatila da veruju u svoje ideje i da se zajedno borimo za bolje društvo – istakao je Nikodijević i dodao da je poruka ovog samita mladih da budu aktvini i da se bave društvenim aktivnostima.

On je podsetio da je u Beogradu broj nezaposlenih smanjen ispod 100.000, te da su na sajmovima zapošljavanja povezani fakulteti, lokalna samouprava i tržište rada.

– Moramo konkretnim stvarima da pokažemo da smo spremni da im pomognemo da u svojoj zemlji mogu kvalitetno da se školuju, dođu do posla i pristojno žive od svog rada. Mi smo kroz „Bg praksu” u poslednje četiri godine proveli više od 2.000 ljudi koji su stekli svoje prvo iskustvo i koji sa iskustvom mogu da konkurišu za posao, organizujemo okrugle stolove, forume...Možemo da radimo i bolje, ali smo ponosni jer smo poslednjih godina sa mrtve tačke nešto pomerili i pokrenuli mere koje daju rezultate – naglasio je Nikodijević.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević kazao je da Grad Beograd radi mnogo na tome da mladi ostanu u zemlji, te da je između ostalog opredeljeno pet miliona dinara za studente završnih godina iz oblasti IT-ja koji žele da razvijaju neki svoj proizvod.

– Otvorili smo još deset kompanija koje će ući u Nučno-tehnološki park na Zvezdari. U pitanju su studenti kojima je iz inostranstva nuđeno da tamo otvore firme, a sada Grad Beograd nudi određena sredstva. Sledeće godine novca će za tu namenu biti i više i imaćemo podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i zajedničkim sredstvima ćemo izaći pred studente četvrtih godina studija. Radimo i na tome da učimo mlade kako da dođu do inicijalnih sredstava za započinjanje svog biznisa, kako da sastave biznis plan i kako da apliciraju za različite fondove, kako da dođu do sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje ili Sekrtarijata za privredu Grada Beograda. Sav novac koji imamo organizujemo da bude dostupan mladim i kreativnim ljudima – naveo je Petronijević i dodao da se organizuju i okrugli stolovi sa privrednicima, ugostiteljima, hotelijerima, malim i srednjim preduzećima, a da se očekuju i razgovori sa velikim kompanijama i poljoprivrednicima. 

Kako je naveo, sa tom praksom će se nastaviti, jer je direktna komunikacija sa privrednicima najvažnija.

Član Gradskog veća je na današnjem samitu mladih održao predavanje iz oblasti preduzetništva na temu „IT: trend ili stvarna potreba ”.

On je govorio o konkretnim subvencijama koje je grad pripremio za sledeću godinu i poručio da se mnogo radi na tome kako bi se mladim ljudima pomoglo da započnu svoj biznis ili se zaposle u svom gradu.

– Borimo se za dolazak investitora, ali se borimo i da probudimo preduzetnički duh. Mi ljude informišemo o svemu što država nudi, ali i želimo da čujemo njihova mišljenja – istakao je Petronijević.

Zamenik šefa Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima Nikola Rajičić rekao da je Drugi samit mladih privukao mnogo veće interesovanje nego prvi i da je ideja da on raste i da se podigne na regionalni nivo. 

– Teme koje ovde obrađujemo su teme u fokusu, i to obrazovanje, preduzetništvo i regionalna saradnja. Bavimo se reformom obrazovnog sistema i najavom uvođenja dualnog obrazovanja, a predavači su predstavnici onih institucija koje su podrška Srbiji u uvođenju dualnog obrazovanja. U fokusu nam je i Regionalna kancelarija za mlade, koja je pokrenuta inicijativom šest premijera država zapadnog Balkana. Želimo i da ispitamo da li je IT samo trend ili realna potreba našeg tržišta i tu imamo predstavnike Ministarstva privrede i IT kompanija – objasnio je Rajičić.

Prema njegovim rečima, na ovom samitu je zabeleženo oko 350 prijava, što je za više od stotinu nego na prošlogodišnjem. Samit traje ceo dan i paralelno se događaju panel-diskusije sa različitim temama.

Ovom događaju prisustvovali su i sekretar za sport i omladinu Slavko Gak , pomoćnik šefa Kancelarije za mlade I saradnju sa udruženjima Nenad Stekić.