12/12/2016
10. Festival nauke Nauna zabava za istu desetku!

Jubilarni deseti Festival nauke, koji se od 15. do 18. decembra odrava na Beogradskom sajmu, za etiri dana, okupie vie od 600 naunika i naunih demonstratora koji e predstaviti 53 premijerne naune postavke, 6 gostujuih trupa iz inostranstva i 62 naune i obrazovne institucije iz Srbije.

Slogan ovogodinjeg Festivala nauke ista desetka obeava najbolju naunu zabavu do sada i to u halama 3 i 3a kao i spektakularne naune ou programe u hali 11, posebnu zonu posveenu Nikoli Tesli, Ekspertinejder zonu kao i Malu zonu.

Kroz interaktivne postavke pod nazivom Nauka bez prestanka u hali 3, posetioci Festivala nauke dobie priliku da saznaju kako se dokazuje prisustvo biolokih tragova, otkrivaju falsifikati, detektuje droga i oprobaju se u pravom detektivskom poslu kao CSI istraitelji. ta je dendrohronologija, ta je hrana budunosti, i koja su to najopasnija mesta za ivot na svetu, da li su biljke zaista inteligentne, kako je to na svojoj koi osetiti razliku izmeu ekvatorijalne, pustinjske i subpolarne klime, jesu samo neka od pitanja koja e svoj interaktivni odgovor dobiti na 10. Festivalu nauke. I to nije sve, erupcije vulkana, naizgled spontane promene boja, plamen koji gori ali ne sagoreva predmete, boje u fizikoj hemiji, tardigrade jedini poznati organizmi koje su preivele deset dana u svemiru, i jo mnogo zanimljivog, iskustvenog i nauno-zabavnog.

Generalni sponzor Festivala nauke etvrti put za redom, kompanija NIS, na ovogodinjem naunom druenju predstavie interaktivnu priu o evoluciji energije, a na postavci posetioce oekuje i bina na kojoj e publiku eksperimentima impresionirati domaa nauno- festivalska zvezda Milan Popovi!

emu slui imuni sistem, koje su slinosti izmeu oka i fotoaparata, koje blago naune zabave se krije u jednom kolskom rancu i zato se najbolje ui kroz igru jesu tajne duboko uvane, ali i spremne za razotkrivanje u zoni Ekspertinejdera na galeriji hale 3!

Mala zona, poseban deo hale 3, posveen najmlaim posetiocima Festivala nauke, jeste deo u kome e mlaani radoznalci moi da sviraju na hrani, saznaju zato je kuhinja dobar poligon za prve eksperimente, kako da dobiju struju iz povra i ta su to automatoni.

EPS Tesla zona smetena u hali 3A, nastala u ast 160 godina od roenja velikog svetskog naunika, predstavie neke od njegovih najpoznatijih izuma - transformator, asinhroni i sinhroni motor, magnetno polje ali i muziku koja nastaje kada se plee kroz laserske zrake, raspevane PVC cevi dok e najsmeliji posetioci dobiti priliku da zasviraju na Teslinom kalemu. Oni malo mlai upoznae Nikolu Teslu kroz izlobu, konkretne izume ali i kroz istoriju fizike, nauke kojoj je ovaj naunik dao nemerljiv doprinos.

itava hala 11 Beogradskog sajma od 15. do 18. decembra rezervisana je za nauno-fantastinu binu Festivala nauke koju e pored gostiju iz Estonije, Francuske, vedske i Slovenije okupirati i uenici Prve kragujevake gimnazije koji e pravim performansom objasniti kako se razvijala hemija kroz vreme.

Vatru na sceni pokazae i ekipa AHHAA teatra iz Estonije sa lagom na torti eksperimentom zvanim kia vatre. Uz podrku Francuskog instituta Fabien Dekamp, iz trupe Les Atomes Crochus, otkrie posetiocima kako najprostije da naprave raketu, od materijala koje svako od nas moe da priuti i to u ovogodinjem ou ta leti i kako se razbije?.

Naunici ustanove Hia eksperimentov, iz Slovenije, ove godine se bave zvukom dok ekipa Univerziteta Lund u vedskoj, u svom Velikom fiziko - laserskom ou, obeava provod kao na muzikom festivalu, uz obavezno uivanje u svetlosnim efektima, a sve to potkovano atomskom fizikom.

Festivalske ulaznice, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, karte e moi da se kupe na Beogradskom sajmu.

Prva dva dana Festivala nauke, etvrtak i petak, namenjeni su prvenstveno kolskim posetama, dok su subota i nedelja porodini dani.

Festivalska karta vai za jedan festivalski dan u halama 3, 3A i 11. Doplatna ulaznica potrebna je samo za fiziko-laserski ou Univerziteta Lund iz vedske, po ceni od 100,00 dinara i kupovae se na blagajni na licu mesta. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaaju ulaz.

Festival nauke je najvei dogaaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistonoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste vei znaaj obrazovanja u drutvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom Budunost na delu, podrava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija. Ovakva podrka je jo jedan nain na koji NIS doprinosi ostvarivanju naunih i tehnolokih dostignua na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Prijatelj manifestacije je mts. Podrka Festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum i Francuski institut.

Sponzori desetog Festivala nauke su: EPS, Erste banka, National Geographic, Samsung, Beogradski sajam i Grafix.