17/11/2017
POZORIŠTE U SLUŽBI PREVENCIJE OD VRŠNJAČKOG NASILJA Pozorišni Festival dece i mladih MATER TERRA

Četvrti pozorišni Festival dece i mladih MATER TERRA (Majka Zemlja), održaće se u Beogradu tokom subote i nedelje, 18. i 19. novembra 2017. godine u prostorijama Dečjeg kulturnog centra.

 

Festival nije takmičarskog karaktera već je zamišljen kao mesto razmene, predstavljanja školskih dramskih sekcija i grupa, kao i platforma za stručno savetovanje učitelja, nastavnika, umetnika i dramskih pedagoga koji veruju da dramski procesi i teatar pozitivno utiču na razvoj mladih i dece. Svih deset prijavljenih predstava bave se temama iz oblasti ekologije i „ekologije duše“ koja podrazumeva zdrave i razvijene međuljudske odnose, otvorenost, prihvatanje različitosti, empatiju, solidarnost i podršku.

U okviru festivala održaće se i simpozijum „PUSH: Pozorište u školama. Inovativne dramske metode u prevenciji nasilja“, u okviru koga će biti predstavljene tri interaktivne predstave (iz Srbije i Mađarske), koje se igraju po školama u cilju prevencije nasilja, od kojih se dve bave temom vršnjačkog internet nasilja (“cyberbulling”), a treća nasiljem nad ženama.

Festival organizuje Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM iz Beograda, nacionalni centar Međunarodne organizacije IDEA (International Drama/Theatre and Education Association), koja u novembru svake godine slavi dan obrazovanja iz oblasti drame i pozorišta. Festival se završava dodelom diploma i predstavom “Dragi tata” po tekstu Milene Bogavac Teatra 011 koja je poklon učesnicima. Ulaz na program MATER TERRA Festivala je slobodan, dok se na simpozijum, zbog limitiranog broja, učesnici prijavljuju na mejl: cedeuminfo@gmail.com. Simpozijum PUSH se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije kroz program ERASMUS + i projekat R.U.IN.

Program festivalaMatter_Terra_PROGRAM.pdf