21/11/2018
Četvrti Samit mladih

Grad Beograd je tokom poslednjih pet godina uradio zaista mnogo toga kada je omladinska politika u pitanju. Otvoren je Naučno-tehnoložki park na Zvezdari, a gotovo hiljade studenata „prošle” kroz program „BG praksa” i tako stekle prva radna iskustva u institucijama Grada Beograda i javnim preduzećima, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević na „Samitu mladih”, koji organizuje Kancelarija za mlade Grada Beograda u hotelu „Metropol“. 

Događaju su prisustvovali članovi Gradskog veća Dragomir Petronijević, Elena Bilić i Fadilj Eminović, vršilac dužnosti podsekretara za komunalne i stambene poslove Nikola Rajičić, vršilac dužnosti podsekretara za energetiku Milan Vulević, direktor Kancelarije za mlade Nedeljko Radosavljević i zamenik direktora Kancelarije za mlade Nemanja Marković. 

Nikodijević je istakao da su svake godine na „Samitu mladih” primetni boljitak i poboljšanje kvaliteta rada, ali i tematike koja se obrađuje.

– Iz godine u godinu učestvujem u gotovo svim aktivnostima i skupovima koje organizuje Kancelarija za mlade. Zadatak ove kancelarije je, pre svega, da se bavi aktuelnim i gorućim pitanjima i problemima koji muče mlade ljude, ali naravno i da zajednički radimo na rešenjima.  Vrata Grada Beograda će uvek biti otvorena za sve vas, dok će zadatak Kancelarije za mlade ostati motivisanje i aktiviranje što većeg broja mladih – rekao je Nikodijević. 

Prema njegovim rečima, za mlade je suštinski važno da ne gube vreme, ali ni sopstvene snove, dok je zadatak Grada Beograda da pomogne u ostvarenju tih snova. 

– Pomogli smo mnogim mladim ljudima da započnu sopstveni biznis, ali želimo da odemo i korak dalje. To je naša želja u današnje vreme, kada nije potrebno više od računara da se „izađe” na bilo koje tržište. Od mladih se danas očekuje da budu aktivni, da preuzmu inicijativu, da do kraja iskoriste sve svoje potencijale i stave ih u funkciju boljeg života svih građana ove zemlje. Zašto bismo tražili i skupo plaćali znanje i pamet kada to imamo u svojoj zemlji. Za 20 do 30 godina, polovina zanimanja koja danas postoje u svetu će biti prošlost. Ne bi trebalo da čekamo da se to dogodi, kako bismo započeli proces adaptacije, već bi trebalo da kreiramo budućnost – dodao je predsednik gradske skupštine. 

On je dodao da se od mladih traži da veruju u sebe, da budu angažovani i da ne čekaju da ih „neko povuče za rukav” jer, kako je rekao, takav sistem više ne postoji nigde u svetu. 

– Vidim da se mladi bave i temom „E-sporta”, a postoje tvrdnje da će za 30 ili 40 godina elektronski sport u potpunosti zameniti ovaj sadašnji – „pravi”. Ukoliko se tako nešto zaista dogodi, gledajte da i u tome budemo najbolji i da budemo predvodnici, a ne neko ko će sa strane da posmatra stvari – zaključio je Nikodijević. 

Petronijević je istakao da je primetan trend povećanja broja aktivnosti Kancelarije za mlade u poslednjih nekoliko godina, što je jasan znak da se poverenje mladih u tu instituciju u potpunosti vratilo. 

– Urađeno je mnogo dobrih stvari, ali je isto tako mnogo posla pred nama. Kancelarija za mlade otvara lakši put mladim do stipendija, ali i pravi transfer znanja, odnosno radi na tome da se mladi nakon školovanja u inostranstvu vrate u svoju zemlju i tu primene sve što su naučili. U Beogradu i Srbiji se takođe može dobro poslovati i zaraditi, a najbolji primer za to je Naučno-tehnološki park Zvezdara, čija je zarada u 2017. godini bila 16,4 miliona evra – rekao je Petronijević. 

Direktor Kancelarije za mlade Nedeljko Radosavljević istakao je da mu je izuzetno drago što je četvrti put zaredom deo „Samita mladih”.  

– Zahvaljujem timu Kancelarije za malde na odlično obavljenom poslu, kao i čelnicima Grada Beogradu, posebno Nikoli Nikodijeviću i Dragomiru Petronijeviću, od kojih smo uvek dobijali veliku podršku za naš rad – rekao je Radosavljević. 

Cilj „Samita mladih” je da ambiciozni mladi ljudi na predavanjima, panel-diskusijama i radionicama razmene mišljenja i iskustva sa predavačima.