26/11/2018
SAMIT MLADIH 2018: REPORTAŽA SA PANELA "OMLADINSKI AKTIVIZAM - PRIČAM DA TE POKRENEM!"

Napisala: Sofija Stanković

 

U hotelu „Metropol Palace“ u utorak, 20-og novembra, održan četvrti Samit mladih u organizaciji Kancelaje za mlade grada Beograda. U sali Nikola Tesla C predstavljena su dva panela.

Na prvom panelu moderatora Stefan Đorđevića, „Omladinski aktivizam – „Pričam da te pokrenem“, govorili su Vukašin Grozdenović, Aleksandar Đekić, Marija Bulat i omladinci iz lokalnih kancelarija.

Tribinu su otvorili Aleksandar Đekić i Vukašin Grozdenović pričom o nastanku i značaju kancelarija za mladih na prostoru republike Srbije. Predstavili su Krovnu organizaciju mladih (KOMS) najviše nezavisno predstavničko mladih u Srbiji i njihov projekat „Pričam da te pokrenem“. Motiv za stvaranje ovakve organizacije, koja se bavi omladinom, bio je nedostatak omladinskih organizacija i prestanak rada omladinskih centara i domova.

Mladi su savetovani da svoj aktivizam pre svega započnu na lokalnom nivou. Svoju priču prvi je predstavio Srećko Zdravković iz Bora, koji se zajedno sa svojim vršnjacima borio za osnivanje kancelarije za mlade. Put do osnivanja nije bio ni malo lak, velike probleme pravile su im gradske vlasti s kojima  su se borili do samog kraja.

Još jednu nesvakidašnju priču iz Bora doneo je Vladimir, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i član udruženja „Glasno za omladinu“. Njegov cilj bio je ulazak u lokalni parlament, zbog čega se ove godine kandidovao na lokalnim izborima. Na žalost ova ambiciozna omladina nije uspela da obezbedi mesto u parlamentu, ali je svakako oduševila mnoge svojim zalaganjem.

Bečejsko udruženje mladih predstavio je Aleksandar Đekić, pričom o kontroli finsnija u tom gradu. Ove godine sprovedena je akcija „Budžet po meri građana – i ti se pitaš“ u kojoj građani jednako učestvuju. Motiv za realizaciju ove akcije bio je kontrola donacija i nezakonito trošenje finansijskih sredstava.