07/03/2019
Dodeljene nagrade „Zvezde Beograda 2018”

Na svečanosti u Starom dvoru danas su udruženjima, institucijama i pojedincima uručena priznanja „Zvezde Beograda 2018”, koja dodeljuje Kancelarija za mlade Grada Beograda za najbolje projekte čije su aktivnosti podržane na konkursima organizacionih jedinica Gradske uprave.

Priznanja „Zvezde Beograda 2018” dobilo je 18 udruženja, institucija i pojedinaca na predlog Kancelarije za mlade, Fondacije za mlade talente, Saveta za zapošljavanje, Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Sekretarijata za zdravstvo, Sekretarijata za sport i omladinu, Sekretarijata za kulturu i Sekretarijata za privredu, čime se potvrđuje odlučnost Grada Beograda da davanjem podrške osnaži  udruženja, institucije i pojedince na projektima od značaja za Grad Beograd.

Čestitajući dobitnicima, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević istakao je da je želja Grada Beograda da mladi budu aktivni u svojim idejama i inicijativama, a da ih grad u tom razvoju podrži.

– Danas nagrađeni treba da budu podsticaj drugima da ne budu samo posmatrači, već aktivni učesnici i kao takvi uvek će imati otvorena vrata u Gradu Beogradu. Najponosniji smo kada upravo ovakvi mladi ljudi dođu sa idejama, mi ih podržimo i oni se vrate kao najnagrađivaniji u Evropi. Ove nagrade imaju simbolični karakter i pre svega su podsticaj svim drugima da se uključe, a mi ćemi i institucionalno i finansijski učiniti sve da pomognemo talentovane mlade ljude – istakao je Nikola Nikodijević.

Nikodijević je tom prilikom dodelio nagrade „Zvezde Beograda” Udruženju „Studentska tehnička takmičenja” za projekat „Drumska strela”, kao i Udruženju „Zvezda 2000” za projekat „Mladi Evropljani”.

Član Gradskog veća i predsednik gradskog Saveta za zapošljavanje Dragomir Petronijević podsetio je da dodela ovih priznanja predstavlja simboličnu zahvalnost onima koji nisu čekali posao, već aktivno radili i iskoristili programe Grada Beograda.

– Cilj nam je da mladi ostanu u svojoj zemlji i u svom gradu. To što im omogućavamo da se kreativno izraze u svom gradu jedan je od tih načina. Da smo na dobrom putu govori nam i rad Naučno-tehnološkog parka, gde su inovativne kompanije zaradile više od 20 miliona evra, zatim imamo takmičenja za start-apove, najbolje preduzetnike, najbolju žensku inovativnu ideju i mnoga druga na kojima smo i finansijski pomogli sugrađane spremne da se samozaposle i učine da Beograd bude lepše mesto za život. Ponosni smo što u proteklih pet godina imamo 70 programa više nego što ih je nekada bilo i želim da pozovem sugrađane da se obrate gradskim sekretarijatima sa svojim idejama i da ih zajednički sprovedemo u delo – istakao je Petronijević.

On je tom prilikom uručio nagrade „Hell” kompaniji za podršku programima i projektima Grada Beograda, kao i Nikoli Krstiću iz firme „Easy tech” za mladi start-ap koji razvija pametnu rukavicu za slabovide i slepe osobe.

Uručujući priznanje Udruženju distrofičara Beograda za realizaciju programa „Program rada 2018/2019”, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević ukazala je da je Beograd socijalno odgovoran grad.

– Zajedno gradimo društvo jednakih šansi i trajno smo opredeljeni ka izgradnji inkluzivnog grada u kome će biti mesta za sve osobe sa invaliditetom. Najvažnije nam je da iz godine u godinu povećavamo sredstva namenjena ovim udruženjima, te smo u protekle četiri godine njihov obim povećali za 30 odsto. Zahvaljujući saradnji sa udruženjima, pokrenuli smo nove usluge socijalne zaštite koje će poboljšati status osoba sa invaliditetom – rekla je Stanisavljevićeva. 

Zamenik direktora Kancelarije za mlade Nemanja Marković ukazao je da već treću godinu zaredom ova institucija na simbolički način nagrađuje najbolje i ukazao da smo na ovom putu svi partneri.

– Svojim radom, trudom, zalaganjem i energijom, učinili ste Beograd i lepšim i boljim, a mi uvek ostajemo otvoreni za sve vaše ideje, predloge i sugestije – kazao je Marković, dodelivši priznanja Udruženju za zaštitu mladih za projekat „Kulturom do mladih”, Udruženju „Božuri” za  solidarnost mladih Beograđana s mladima iz enklava i Udruženju roditelja, staratelja, dece i prijatelja dece obolele od malignih bolesti „Čika Boca” za projekat „Slušaj, zapamti i širi dalje”.

Sekretar za privredu Milinko Veličković dodelio je priznanja Arsenu Arsenoviću iz „Pirate art-a” za start-ap koji se bavi proizvodnjom estetskih obloga namenjenih osobama sa invaliditetom putem tehnologije 3D štampe, Udruženju „Živimo zajedno” za organizaciju Evropskog kongresa za osobe sa smetnjama u razvoju, UG „Marsenik” za internet-portal www.belgradeforme.com i Svibor savezu Srbije za organizaciju 21. Međunarodnog viteškog turnira – „Svibor duhovi 2018”.

Predsednica Fondacije za mlade talnete Ana Zekavica uručila je priznanja Nadici Božanić za osvajanje srebrne medalje u tekvondu za Srbiju na Olimpijskim igrama mladih u Argentini 2018. godine i Dorotei Bukvić za bronzanu medalju na Balkanijadi u Sarajevu. Sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević uručila je priznanja Muzeju afričke umetnosti za projekat „Praktikum 2018” i Sportskom centru „Olimp – Zvezdara” za sprovođenje projekta „Edukacija, prevencija i način za pravilan psihosocijalni, zdravstveni i fizički razvoj omladine od 15 do 19 godina starosti”. Sekretarka za zdravstvo Vera Dražić nagradila je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd  za projekat „Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci”, dok je podsekretar za kulturu Milan Lazović uručio priznanje Klubu podvodnih aktivnosti „Beograd” za organizaciju 22. Međunarodnog festivala podvodnog filma u Beogradu. 

Izvor: www.beograd.rs