12/03/2019
Besplatne radionice vršnjačke edukacije u srednjim školama

Naziv: Manija vršnjačkih edukacija

Mesto: Beograd

Datum: od 15. marta 2019. godine

 

Proleće ima boju vršnjačke podrške! Tokom marta i aprila vršnjački edukatori će preplaviti beogradske srednje škole i širiće poruke tolerancije, ravnopravnosti i odgovornosti. Kancelarija za mlade Grada Beograda i CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine i ove godine organizuju vršnjačke edukacije za tri teme: “Ili voziš ili piješ”, “Ne govoru mržnje” i “Rodna ravnopravnost”, a srednje škole će moći da učestvuju u programu od 15. marta do 15. aprila 2019. godine.

U vreme u kome se nikad više nije pričalo o ljudskim pravima, njihovom poštovanju i njihovoj zaštiti, paralelno se primećuje razvoj različitih ekstremističkih pokreta i kao da nam preti da će istorija da se ponovi, a da naučene lekcije ne umemo da primenimo. Prebacivanje i izbegavanje odgovornosti, neravnopravno postupanje i govor mržnje, aktuelni su problemi koji uzimaju svog maha. Zbog toga, ali i zato što neizmerno veruju u moć mladih da menjaju svet, Kancelarija za mlade Grada Beograda i CEPORA obučili su 63 vršnjačih edukatora kroz trodnevnu obuku sa fokusom na tome kako vršnjački edukatori da pomognu mladima da razvijaju kritičko mišljenje, budu otvoreni za različitosti i da donose samostalne odluke kojima ne ugrožavaju sebe i druge.

Edukativno-preventivne kampanje su usmerene na unapređenje bezbedonosne kulture mladih u saobraćaju, borbu protiv govora mržnje i promociju tolerancije, različitosti i rodne ravnopravnosti. Vršnjački edukatori prolaze kroz šestočasovu obuku za svaku od tema edukacije, a dobijaju i mentorsku podršku saradnika Cepore. Ovakvim pristupom se osigurava kvalitet rada vršnjačkih edukatora, a neguje se prirodna spremnost mladih da o ovim temama razgovaraju sa svojim vršnjacima, pre nego sa odraslim osobama.

Zainteresovane srednje škole se mogu javiti za učešće koordinatoru programa, Mariji Nešić, na telefon 063.175.75.65. ili putem mejla na marija.nesic@cepora.org.

Projekat sprovodi beogradski CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine (www.cepora.org), koji svojim aktivnostima već sedam godina doprinosi pozitivnom razvoju dece i omladine i nosilac je brojnih projekata iz ove oblasti.

Kontakt osoba: Lidija Bukvić, programski direktor CEPORE, lidija.bukvic@cepora.org, 060.56.89.421