05/06/2019
Prijavi se za školu omladinske politike

Naša vizija je da i mladi učestvuju u odluci da li će se u njihovoj školi obnoviti igralište ili hemijski kabinet. Naša vizija je da mladi budu cenjeni i uvaženi zbog svoje mladosti, energije i znanja a ne sputavani zbog nedostatka iskustva. Naša vizija je da što veći broj mladih bude spremno da aktivno doprinosi svojoj zajednici i time unapređuje sebe i svoj položaj. Zato te pozivamo da budeš deo naše vizije i prođeš našu školu omladinske politike!

Naša škola je organizovana kroz 6 radionica, koje obećavamo neće trajati više od 3 časa po radionici. Ti i još 24 tvojih vršnjaka imaćete priliku da od malo starijih mladih naučite šta je to omladinska politika i kako mladi mogu da je praktikuju. Ali i važnije od toga, videćeš da većinu problema koje ti i tvoji vršnjaci imate možete da rešite zajedno i uz malo truda i kreativnosti.

Teme radionica su:

  1. Omladinska politika u Republici Srbiji – Nacionalni nivo
  2. Omladinska politika u Republici Srbiji – Lokalni nivo
  3. Omladinska politika u Republici Srbiji – Regionalni i međunarodni nivo
  4. Dijalog mladih –  evropske i nacionalne perspektive
  5. Ciljevi mladih u Evropi i nacionalne perspektive
  6. Mladi kao pokretači društvenih promena – uloga milenijalaca

Ali, ne brini. Nije tako dosadno kao što na prvu loptu izgleda. Iako ćemo možda i loptu koristiti kako bismo najbolje objasnili važne stvari. ??

Omladinska politika u Republici Srbiji – Nacionalni nivo 14.06.2019 (12 do 15h ili od 11 do 14h)

Na ovoj radionici ćeš se upoznati sa osnovama omladinske politike i ključnim dokumentima i akterima na nacionalnom nivou. Da da, ta ključna dokumenta možda mogu da budu dosadna, ali veruj nam na reč, to kako su nastala, uopšte nije dosadno. A i kako možeš da ih iskoristiš – pih, to je tek interesantno.   

Omladinska politika u Republici Srbiji – Lokalni nivo 15.06.2019 (12 do 15h ili od 11 do 14h)

Na ovoj radionici učesnici ćeš se upoznati sa osnovama omladinske politike, ali na lokalnom nivou. U prevodu, naučićeš šta bi trebalo svaka lokalna zajednica u Srbiji da ima za mlade, pa ćeš moći da uporediš šta postoji kod tebe. Ono što ne postoji, to je prostor za tvoje buduće delovanje!

Omladinska politika u Republici Srbiji – Regionalni i međunarodni nivo 16.06.2019 (12 do 15h ili od 11 do 14h)

Međunarodna i regionalna saradnja je tu da mladima da šansu da misle i izvan nacionalnih okvira. Mnogo problema sa kojima se mladi u Srbiji susreću mogu efikasnije da se reše u saradnji sa kolegama i koleginicama iz drugih društava. A da ne govorimo da se odluke donose i na tom međunarodnom nivou. Seti se naše vizije i biće ti jasno da i na ovom nivou mladi moraju da znaju kako da utiču. ??

Dijalog mladih –  evropske i nacionalne perspektive 21.06.2019 (12 do 15h ili od 11 do 14h)

Kako bi osigurali da uključivanje mladih u odlučivanje ne bude zasnovano na dobroj volji kul direktorke, super gradskog većnika ili ministarke, u Evropi praktikuju Dijalog mladih. Naučićeš kako taj set pravila za osiguravanje uticaja mladih na odluke funkcioniše, kroz kritičku analizu i diskusiju. Razgovaraćemo i da li nas išta sprečava da to isto primenimo i kod nas.

Ciljevi mladih u Evropi i nacionalne perspektive 22.06.2019 (12 do 15h ili od 11 do 14h)

Do sada ćeš već naučiti da je omladinska politika zapravo mnogo široka i da obuhvata skoro sve teme i oblasti društvenog života. Ipak, koje teme su mladima važnije od drugih? Na ovoj radionici ćemo naučiti kojih 11 ciljeva su mladi prepoznali u Evropi i kako da ih ostvarimo.

Mladi kao pokretači društvenih promena – uloga milenijalaca 23.06.2019. (12 do 15h ili od 11 do 14h)

Po čemu je tvoja generacija posebna? Koje vrednosti su nam donele generacije do sada i kako su mladi menjali društvene okolnosti i kontekst kroz istoriju? Poslednja radionica naše škole je tu da nam svima pokaže šta možemo da očekujemo od sadašnjih mladih – rešenje za klimatske promene, poštovanje koncepta prava životinja ili hm, nešto treće?   

MOŽETE SE PRIJAVITI KLIKOM NA OVAJ LINK  https://forms.gle/wJWfN8989ANo2xN26 

SVAKA PRIJAVA MORA BITI POTPUNA, DA BI SE KVALIFIKOVALA KAO VALIDNA.

ROK ZA PRIJAVU JE DO 12.06.2019.